Історія піци - як придумали страву?

Багато сучасних страв були придумані в глибоку давнину і мало змінилися з тих часів. Піца - не виняток. Її готували римляни, греки, перси і навіть стародавні єгиптяни. З цієї статті ви дізнаєтеся, як з'явилася піца і в якому вигляді її їли наші предки.

Історія створення піци

Спочатку люди придумали хліб. Ще в 30 тисячолітті до н. е. навчилися випікати найпростіші коржі з борошна і води. У той час вони були плоскими і мало нагадували повноцінний пишний хліб.

З розвитком сільського господарства і кулінарії люди зрозуміли, що на основі води, молока і подрібнених злаків можна готувати різні види хліба. Щоб він виходив ситнішим і смачнішим, у різних куточках світу стали використовувати різноманітні начинки. Їх клали на корж або поміщали всередину тіста і випікали все разом. Так почалася історія піци.

Коли і де з'явилася піца?

У тому чи іншому вигляді схожі на неї страви готували в різних куточках світу. По всій Європі можна знайти безліч старовинних рецептів закусок, що складаються з тонкого тіста і викладеної на ньому начинки з м'яса, овочів і сиру.

Проте батьківщиною цієї страви вважається Італія. Саме італійцям приписують створення піци в тому вигляді, в якому ми звикли бачити її сьогодні. Вважається, що масова популярність закуски почалася в італійському місті Неаполі. На вулицях і в невеликих закладах стали продавати невеликі за розміром коржі з різними начинками. У цей період їх уперше назвали піцою. Їли закуску руками. 

У XVI столітті в Італію завезли помідори, і це змінило кулінарний світ. Овоч швидко став інгредієнтом безлічі страв, включно з досить поширеними тоді коржами з начинкою.

Неможливо сказати, хто придумав піцу. Її випікали всюди, і в кожного кухаря був власний фірмовий рецепт. Ця страва коштувала дешево і вважалася їжею бідняків. Вона мала попит в Італії та швидко стала користуватися популярністю в інших країнах. На початку ХІХ століття відомий французький письменник Александр Дюма створив цілий трактат з описами всіх можливих начинок, які готували кулінари в різних куточках Європи.

Який вигляд мали перші піци?

Ось найбільш відомі прототипи давніх часів:

  1. Фокачча. У Стародавньому Римі вона вважалася їжею бідняків і воїнів. Фокачча являла собою корж, спечений у вогнищі. Спочатку в її складі були тільки вода і борошно, але пізніше для замішування тіста почали використовувати оливкову олію.
  2. Плакос. Стародавні греки готували власну версію фокачі. Це був плоский коржик, приправлений цибулею, зеленню і часником. Іноді його посипали кунжутом.
  3. Перський корж, приготований на щиті. У тривалих походах перські воїни готували коржі з хліба і води на власних щитах. Як начинку використовували фініки та сир. На жаль, назва страви не збереглася.

В одній зі стародавніх кулінарних збірок De Re Coquinaria, написаній у Римській імперії в VI-V столітті до н. е., є вдосконалений рецепт. Для начинки автор рекомендує використовувати шматочки курятини, сир, горіхи, м'яту, перець і часник. Ці інгредієнти клали на тісто, а потім поміщали все разом у піч. Після випікання страву охолоджували в снігу і подавали на стіл. Археологи знайшли залишки схожих ласощів під час розкопок стародавнього міста Помпеї.

З огляду на ці історичні відомості, дуже складно відповісти на запитання, коли з'явилася піца. Рецепти, які використовують і сьогодні, придумали в XVI столітті. А ось перші прототипи цієї страви люди давнини випікали за сотні років до нашої ери.

Чому страва стала відомою всьому світу?

Поширення італійської закуски відбувалося поступово. Спочатку вона набула популярності в Італії та прилеглих європейських країнах. У XIX столітті почалася масова еміграція італійців до США. Емігранти привезли із собою рецепт піци, і дуже швидко вона полюбилася американцям. Поступово з'явилося безліч варіацій класичного рецепта. Саме в Америці почали випікати піцу на товстому тісті, популярну і сьогодні. Також у США з'явилися варіанти закуски з незвичною для італійців начинкою з бекону і приготованої на грилі курки. Італійські емігранти також привезли свою традиційну страву в Бразилію, Австралію та інші країни.

В Індії піца стала популярним різновидом фастфуду трохи пізніше. Це сталося з приходом у країну таких мереж швидкого харчування, як Pizza Hut, Domino's і Smoking Joe's. Для приготування начинки тут використовують традиційні індійські інгредієнти, наприклад, сир панір і курчат тандурі. Місцева піца більш гостра, порівняно з італійською. Класичні різновиди закуски також популярні, але переважно серед молоді.

В Азію піца прийшла лише у XX столітті. Вона найбільш поширена в Японії. Тут закуска являє собою смажений корж із морепродуктами, овочами та гострим соусом.

Українцям також полюбилася ця смачна і ситна закуска. Її замовляють у ресторанах і готують самостійно. В "Алло, Лосось" ви можете замовити варіанти, приготовані за класичними та авторськими рецептами. Наприклад, дуже популярні "Міранда", "Сонце" і "Земля". Тут найкраща піца в Запоріжжі та найшвидша доставка.

Інші записи