Традиційні японські суші

Суші стали улюбленими ласощами багатьох українців. Їх обирають як святкову закуску, для ситної домашньої вечері або посиденьок із друзями. Але насправді традиційні суші, які готують у Японії, суттєво відрізняються від звичних нам страв. Ба більше, багато любителів цього делікатесу не оцінили б класичні японські ласощі. Давайте розбиратися, з чого готують закуску в Азії та як її їдять.

Що являють собою справжні японські суші?

Приїжджаючи до Японії, багато іноземців знаходять звичні роли з безліччю інгредієнтів і яскравим виглядом. Але японці готують їх переважно для туристів. Самі ж жителі східних країн ставляться до них скептично і віддають перевагу традиційним рецептам.

Чим відрізняються японські суші? Їхня головна особливість полягає в простоті та мінімальній кількості інгредієнтів. Найчастіше для приготування беруть лише 3-4 компоненти:

  • Варений рис. Застосовують білу дрібнозернисту крупу, змішану зі спеціальним соусом. У японських магазинах можна купити рисову суміш із соусом, щоб самостійно приготувати страву вдома.
  • Норі. Японці не дуже люблять настільки популярні в усьому світі роли з рисом назовні. Зазвичай вони готують класичні макі з начинкою, загорнутою в лист норі. Також у Японії популярні варіації без норі - нігірідзусі, які складаються тільки з морепродукту і рису.
  • Рибу. У більшості випадків це сира океанічна риба. Щоб не заразитися паразитами, які містяться в рибному м'ясі, його попередньо піддають глибокому заморожуванню. Найчастіше готують із тунця, жовтохвоста, луціана, вугра і лосося.
  • Свіжий огірок. Скибочки овоча кладуть разом із рибними шматочками.

У складі можуть бути й інші морепродукти: кальмар, креветка, восьминіг або морський їжак. Рідше використовується рибна ікра.

Як з'явилися суші?

Історія страви почалася на півдні Азії, де рис застосовували для маринування риби. Морепродукт посипали сіллю і змішували з вареною рисовою крупою, а потім поміщали під прес. Під час маринування рисові зерна перетворювалися на клейку масу і ставали непридатними до вживання. А ось мариновані морепродукти залишалися їстівними протягом року.

У XVII столітті рибу після маринування почали використовувати для приготування рисових суші. За своїм складом перші роли були дуже схожі на сучасні. Вони містили овочі, рибні скибочки та рис.

Ці типи закусок готували вдома, продавали на візках біля храмів і священних місць, подавали в тавернах. Пізніше, коли в Азії почали з'являтися ресторани та їдальні, роли стали входити в меню практично кожного закладу.

Лише в XIX столітті замість маринованої риби стали використовувати сиру. Цю подію можна вважати поворотною в кулінарії. Новий різновид закуски вдавалося приготувати набагато швидше, а смак її став кращим.

Види справжніх японських суші

У Японії популярні:

  • Макідзусі - рол із начинкою з рису, овочів і морепродуктів, загорнутих у лист водорості.
  • Хосомакі - це зменшений варіант макідзусі. Для начинки зазвичай вибирають лише 1 інгредієнт: морепродукт або овоч.
  • Темакі - конусоподібний рулетик, який їдять руками.
  • Нігірідзусі - це особливий різновид ласощів, що складається з великого шматочка риби на рисовій подушці.

Також популярністю користуються такі види суші, як інарідзусі. Вони являють собою своєрідний мішечок з омлету або сушеного гарбуза, заповнений рисом.

Як правильно їсти японські суші?

Вважається, що японці завжди користуються паличками, але це не зовсім так. Багато різновидів суші в Японії їдять руками. Як і в інших частинах світу, на Сході подають роли з соєвим соусом, імбиром і васабі. Але там не прийнято повністю вмочати закуску в соус. Його використовують тільки для того, щоб приправити морепродукти.

Імбир не їдять разом із ролом. Він потрібен, щоб трохи освіжити смакові рецептори. Якщо ви хочете додати гостроти, можна покласти зверху трохи васабі.

Як їсти суші в ресторані в Японії? Усе залежить від ваших уподобань. Насправді японці вже давно звикли, що туристи надають перевагу паличкам, тому ніхто не засудить вас за їхнє використання.

Суші в Японії та решті світу

Звичні нам роли з начинкою назовні з'явилися в США. Американцям не подобався занадто аскетичний зовнішній вигляд страви і виразний смак норі, тому вони створили урамакі. На відміну від традиційних азіатських ролів, в урамакі почали класти більше різноманітної начинки. Для приготування страв також обирали нетипові для Азії інгредієнти: сир, помідори, ківі, курятину та яловичину.

У меню кожного ресторану безліч видів суші. Вони різняться начинками і способом приготування. Крім солоних делікатесів, можна знайти солодкі, приготовані з фруктів.

Зовсім не обов'язково відвідувати Азію, щоб скуштувати дійсно смачні азіатські делікатеси. В "Алло, Лосось" можна замовити найкращі суші Запоріжжя, приготовані за традиційними та авторськими рецептами. Для прихильників азіатської кухні в меню є гункани, макі та нігірідзусі. Поціновувачам більш звичних варіантів азіатських страв ми пропонуємо "Філадельфію", "Каліфорнію" і запечені роли.

Інші записи