Як правильно їсти піцу за етикетом?

Ви вирішили купити піцу в Запоріжжі та хочете знати, як її правильно подавати на стіл і їсти? Освоїти правила етикету не надто важко. Потрібно запам'ятати лише кілька рекомендацій і нюансів.

Правила подачі піци

Незалежно від розміру та форми, її потрібно подавати на стіл на спеціальній таці, рідше - на тарілці. За розміром вони мають бути лише на пару сантиметрів більшими за саму піцу. Італійську страву рекомендують ставити на стіл у гарячому вигляді, тільки з печі. У закладах перед подачею обов'язково нарізають піцу на шматки. У домашніх умовах також потрібно дотримуватися цього правила. Розмір шматочків має бути пропорційним величині піци.

У більшості ресторанів на тацю кладуть спеціальну лопатку. Вона потрібна для розкладання шматочків по тарілках. Якщо лопатки немає, значить передбачається, що страву їстимуть руками.

Якщо піцу замовляють додому або в офіс для швидкого перекусу, її можна їсти руками, не перекладаючи з коробки на блюдо. Це не вважається порушенням етикету.

Що робити з піцою за столом за етикетом?

У ресторанах піцу подають по-різному, тому у відвідувача часто можуть виникати запитання. Що робити, коли корж подали цілим? Як їсти піцу - руками чи приборами?

Ми пропонуємо простий план дій. Він допоможе насолодитися стравою без будь-яких казусів:

  1. Якщо тісто не розрізане на шматки, це можна зробити власним ножем. Нормальною практикою вважається звернення по допомогу до офіціанта. Він візьме спеціальний ніж і розріже корж на порції.
  2. Візьміть шматок руками і складіть його навпіл, притримуючи за скоринку. Так начинка не звалиться з тіста. Приступайте до дегустації страви.
  3. Якщо ви не хочете їсти руками, покладіть порцію на тарілку спеціальною лопаткою. Потім розділіть її на менші шматки і наколюйте виделкою.

Будь-яку піцу допустимо їсти руками і столовими приборами. Українці вважають за краще з'їдати бортики, але це не обов'язково. Адже спочатку вони були придумані для зручного утримування піци.

Як правильно різати піцу?

У ресторані потрібно не тільки правильно їсти піцу, а й нарізати її. Корж невеликого діаметра (до 30 см) рекомендують розділяти на 4 рівні частини. Якщо піца велика або її хочуть скуштувати більше чотирьох осіб, нарізати потрібно на 6-8 шматків. Квадратну піцу можна нарізати трикутниками, квадратами або прямокутниками. 

Потрібно намагатися розрізати корж симетрично і на парну кількість шматочків. Для цього підійде спеціальний круглий ніж. У ресторані його зазвичай не подають, але для домашнього користування такий прилад обов'язково варто купити.

Поклавши шматок на тарілку, можна розрізати його по-різному. Головне, щоб вам було зручно їсти.

Популярні піци

Суши Запорожье, Піца "Венера" 30 см

Сир "Моцарелла", сир "Чеддер", сир "Дор Блю", сир "Пармезан", Вершкова основа. Бортики змащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Піца "Том Ямов" 30 см

Креветка, Куряча грудка маринована, Гриби, сир "Моцарелла", перець Чилі, Зелена цибуля, Лимон, соус Том Ям, Томатний піца-соус (пікантна), часник. Бортики змащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Піца "МКС" 30 см

Бекон, Гриби, сир "Моцарелла", сир "Пармезан", Часниковий соус, Гірчиця, Вершкова основа. Бортики смащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Комбо піц "Альфа"

Піца "Сонце" 30 см (Куряча грудка, Гриби, сир "Пармезан", сир "Моцарелла", Вершкова основа, часник. Бортики смащуються часниковим маслом) 520 г, піца "Аполло" 30 см (Ковбаски мисливські, копчена куряча грудка, сир "Моцарелла", Майонез, Часниковий соус. Бортики смащуються часниковим маслом) 500 г, Кока Кола 0,75 л

Як їдять піцу в Італії?

В італійських ресторанах заведено замовляти піцу на одну людину. З цієї причини її часто подають нерозрізаною, щоб відвідувач міг нарізати корж на свій розсуд.

Друга особливість, яка часто дивує українців, - це обов'язкове використання оливкової олії з добавками часнику і різних приправ. Вона потрібна для змащування начинки та бортиків (якщо їх планують з'їсти). Через насичений смак і аромат італійці зазвичай використовують невелику кількість олії. 

Туристів також турбує питання, як правильно їсти піцу: руками чи виделкою. У багатьох італійських ресторанах справді подають цю традиційну страву зі столовими приборами і тарілками. Але так частіше їдять туристи, ніж самі італійці. Корінні жителі Італії здебільшого воліють їсти руками. Шматочки піци складають навпіл і починають їсти від зовнішнього куточка, рухаючись до бортиків.

Як їсти піцу, щоб було максимально смачно?

Задоволення від поїдання цієї страви насамперед залежить від якості її приготування. Як не складай несмачний шматочок, він не стане від цього кращим.

Але є кілька простих способів розкрити смак страви і насолодитися нею по максимуму:

  1. Завжди їжте піцу гарячою. Розплавлений сир - найкраща приправа для італійської страви.
  2. Не хвилюйтеся про те, яке враження справляєте на оточуючих. Занадто намагаючись їсти піцу за етикетом, ви не насолодитеся їжею, а лише рознервуєтеся, намагаючись постійно стежити за реакцією відвідувачів ресторану.
  3. Поєднуйте піцу з прохолодними напоями: соком, лимонадом, колою, пивом або вином. 
  4. Якщо є можливість, спробуйте додати до піци оливкову олію зі спеціями. Вона зробить смак пряним і насиченим.

Якщо ви замовили піцу і не з'їли її цілком, важливо правильно зберігати страву в холодильнику. Шматочки слід накривати харчовою плівкою, інакше начинка й тісто пересохнуть і будуть несмачними.

Розігрівають страву в духовці або мікрохвильовці. Попередньо варто додати кілька крапель оливкової олії. Зберегти смак і аромат піци вийде, поставивши в мікрохвильовку склянку з водою. Вона допоможе зробити піцу більш соковитою.

Інші записи