Соуси для суші та ролів

Японська кухня включає в себе безліч традицій і правил під час прийому їжі. Особливо це стосується суші-сетів. Вирішили замовити суші в Запоріжжі? Не забудьте до замовлення вибрати соуси. Вони вдало доповнюють рис і морепродукти. Є багато інших добавок, які варто спробувати та побалувати свої смакові рецептори. На нашому сайті їх легко знайти у вкладці меню "Доповнення".

Для чого соус подають до суші та ролів?

Щоб відповісти на це запитання, треба розуміти відмінність між двома популярними частуваннями японської кухні. Склад однаковий: рис, морепродукти, водорості норі. Відмінність полягає у формі та способі приготування/подачі. Є й загальна назва - макідзусі.

Суші роблять у вигляді невеликих коржів із рису, надають їм довгастої форми, зверху додають рибу, інші морепродукти. Усю цю композицію перев'язують смужкою норі або кладуть шматочок водоростей всередину.

У ролів усі інгредієнти загортають у рулет, причому начинку складають морепродукти, м'який сир, авокадо або огірок. Основа рулету - рис і смужка водоростей.

Звідси випливає кілька причин, навіщо макідзусі доповнюють пряною ароматною рідиною. Соус для суші часто більш легкий і делікатний, з ніжним присмаком. Приправи для ролів можуть бути більш насиченими і різноманітними.

Сушисти "Алло, Лосось" додають соус для рису в суші, щоб надати додаткового смаку і соковитості. Для ролів він використовується як підлива для надання макам характерного присмаку і вигляду. Добавки для суші-сетів більш збалансовані та м'які, щоб не перебивати смак риби або морепродуктів. Для ролів вони можуть бути яскравішими та гострішими, щоб створити контраст і посилити смакові якості інгредієнтів.

Суши Запорожье, Ебі рол

Рис, норі, тигрова креветка, сир «Філадельфія», ікра летючої риби (колір може відрізнятися), огірок, 8 шт.

Суши Запорожье, Сет "Понад усе"

Freash, Чорна Фудзіяма, Торі Панко, Запечений Чізу з мідіями, Макі з тунцем, 38 шт

Суши Запорожье, Тунець-Манго

Рис, норі, тунець, лосось слабосолоний, соус "Спайс", сир "Філадельфія", манго, соус "Солодкий чілі", 8 шт.

Суши Запорожье, Сет "Віллі Вонка"

Бандай, БлюФін, Торі Панко, Макі з мідіями, 30 шт.

Поширені різновиди

У японській кухні додають мало спецій і солі під час приготування їжі. Цю роль відіграють прянощі, різноманітність яких вражає. У рецептурах шеф-кухаря "Алло, Лосось" використовуються найкращі соуси для ролів: соєвий, унагі, горіховий, спайсі. Також є манго, часниковий, BBQ для любителів гастрономічних експериментів. Але спочатку рекомендується спробувати страви без додавання прянощів, щоб відчути натуральний смак рису, риби та інших компонентів.

Соєвий

Найпоширеніша добавка в азіатській кухні. Крім того, вона зазвичай використовується для маринадів, заправок, приправки для сашимі. Це традиційний продукт, який був відомий понад дві тисячі років тому. До складу входять:

  • соєві боби;
  • пшениця;
  • сіль;
  • коричневий цукор;
  • вода.

Це не тільки смачний додаток до їжі, а й добавка з багатою історією і традиціями, які збереглися до наших днів.

Унагі

Це класичний японський продукт, який традиційно подається до угрю. Спочатку його приготували в період Едо (1603-1868 рр.), а згодом він став популярним не тільки в Японії, а й за її межами, у багатьох суші-ресторанах світу. Це найкращий вибір для суші або ролів, у які додано вугор.

Заправка вирізняється солодкуватим присмаком та ароматом, що робить її універсальною у використанні під час приготування різної їжі. Крім доповнення до ролів, її використовують для маринаду риби, особливо якщо рецепт призначений для гриля або відкритого вогню.

Теріякі

Отримав широке визнання і популярність, зокрема й за межами Японії, завдяки насиченості, густій текстурі та універсальному застосуванню. Історія створення теріякі пов'язана з японськими традиційними способами маринування і приготування м'яса.

Він має давнє коріння і належить до класичної японської кухні. Назва соусу для суші "теріякі" походить від слів "тері" (глянсовий) і "яки" (смажити, обпалювати), що відображає основний метод приготування їжі з використанням соусу. Спочатку цю заправку винайшли як маринад для смаженої риби або м'яса. Його відрізняє додавання часнику та імбиру до складу.

Рисовий

Продукт має також інші назви: рисовий оцет або мірін. Його виготовили в Азії, багато століть тому, отримавши з ферментованих рисових продуктів: крохмалю, зерна або квасу. Процес виробництва і застосування цього соусу змінюється залежно від країни, регіону і традицій, які склалися:

  1. Японія. Часто виступає ключовим інгредієнтом для суші-рису та соусів до цих ласощів. Також його додають у заправки для м'ясного та рибного меню.
  2. Китай. Використовується в маринадах для смаження і запікання. Також знайшов своє застосування в салатних заправках, при маринуванні овочів, качки по-пекінськи.
  3. Корея. Тут рисовий оцет широко застосовується для маринування, гарнірів і приправ. Його часто додають до м'яса, кімчі та коктейлів із морепродуктів.

Таким чином, рисовий соус вважається важливим компонентом азіатської кулінарії, надаючи їжі характерного присмаку та аромату, збагачуючи текстуру і колір страв.

Спайсі

Це гостра й ароматна приправа, яка використовується в різних кухнях по всьому світу, особливо в азіатській. Особливо популярний соус у китайській, тайській та індійській кухнях. Спочатку це був продукт для надання гостроти стравам. Згодом рецепти спайсі стали більш різноманітними. Тому сьогодні існує безліч його варіацій, які відрізняються залежно від країни і навіть регіону.

Гостроти заправці надає чилі, часник та імбир, що входять до класичного рецепта. Спайсі додають до смаженого рису, локшини, овочів, маринадів для м'яса і риби, як соус до ролів, до глазурі та підливки. Також його можна використовувати для маринаду або заправки салатів.

Горіховий

Багатий і насичений смаком продукт, який чудово поєднується з меню азіатської кухні. Його основа - горіхи, що містять поліненасичені жирні кислоти. Найвідоміші з них - омега 3 і омега 9. Рецептів, як і видів горіхів, безліч. Найчастіше використовують арахіс, кеш'ю. Крім горіхів, до складу соусу входять мед, імбир, часник. Горіхова паста привносить оригінальність у багато рецептів і може бути використана в різних кулінарних експериментах.

Що ще подають до суші та ролів?

Традиційно до японського частування подають васабі та імбир. Також сети доповнюють соком лайма або лимона для посилення кислинки та свіжості. Іноді пропонують тобіко - маленькі японські риб'ячі ікорки. Вони бувають помаранчевими, червоними, чорними або зеленими. Їхній присмак варіюється від солоного до солодкого. Тобіко, лимон, екзотичні фрукти - це цікаве, але не обов'язкове доповнення до ролів. А ось без гострих прянощів точно не обійтися.

Імбир

Пряність виконує кілька важливих функцій:

  1. Очищення смакових рецепторів. Це особливо важливо, якщо перед вами велике розмаїття їжі, оскільки шматочки коренеплоду допомагають уникнути змішування смаків, очищаючи рецептори язика. Просто треба пожувати імбирні пелюстки, перш ніж куштувати наступну страву.
  2. Надання свіжості та гостроти. Імбир привносить освіжаючий відтінок, що робить їжу цікавішою.
  3. Покращення травлення. Приправа відома своїми корисними властивостями для травлення. Її вживання після трапези допомагає засвоєнню їжі та запобігає деяким неприємним відчуттям, пов'язаним із переїданням або вживанням гострої їжі.
  4. Прикраса. Світле рожеве забарвлення коренеплоду створює привабливий візуальний ефект і прикрашає стіл.

Основне призначення імбиру - прибирати з рецепторів присмак їжі. Тоді кожен рол у сеті буде гідно оцінений!

Васабі

Це один із видів хрону. В Японії з його кореня готують зелену гостру пасту. У неї сильно виражений гострий смак, який нагадує гірчицю або хрін. Гострота васабі чудово поєднується з нейтральним рисом і рибою, надаючи їм яскравості та насиченості, роблячи акцент на пікантності.

У деяких культурах васабі вважають не тільки гострою пряністю, а й корисним продуктом, приписуючи йому антимікробні властивості, а також здатність посилювати травлення і стимулювати апетит.

Хоча "японська гірчиця" має безліч корисних і смакових властивостей, гострота може перебити смак їжі. Тому її подають невеликими порціями, щоб можна було додавати до страв за своїми вподобаннями.

Усі ці добавки роблять їжу різноманітною, доповнюючи її смакові якості, унікальний аромат і даруючи яскравість відчуттів. Вибір приправ для сетів із різних ролів і суші залежить від смакових уподобань кожної людини. Наша команда сушистів пропонує спробувати все меню, щоб визначити свого фаворита і свій найкращий соус для суші. У меню "Алло, Лосось" також можна замовити салати, супи, десерти та напої. Забрати замовлення можна самовивозом або оформити доставку. Ми привозимо їжу в більшість районів Запоріжжя.

Інші записи