Користь і шкода піци, секрети приготування страви

Важко уявити італійську кухню без круглого коржа з сирною начинкою зверху, политого соусом. Серед найпопулярніших різновидів - "Маргарита", "4 сезони", "Маринара", "Кальцоне" та інші. Нині класична страва дещо видозмінилася. Окрім сиру та соусу, на її поверхню викладають овочі та різні сорти м'яса. Піца стає вибором гурманів через:

  • різноманітності смаків;

  • простоти приготування;

  • доступної вартості;

  • універсальності.

Нею можна перекусити в будь-якому місці без використання приладів, досить вимити руки. Варто купити піцу в Запоріжжі, щоб влаштувати посиденьки з друзями, пообідати з колегами під час перерви, влаштувати урочистість або провести вечірку.

Одним із секретів приготування є рецепт створення рум'яної скоринки. Щоб кожен шматочок хрумтів, слід натерти дрібно сир, додати яйце, змішати з приправами (підійдуть прованські або італійські трави) і збити блендером. Поверхню коржа поливають сумішшю і відправляють у духовку. За запевненнями гурманів, найкращий сир для піци - сулугуні, а з томатів варто обрати чері. У страву слід додавати приготоване заздалегідь м'ясо, оскільки сире довго готуватиметься і може зіпсувати смак. Рекомендують запікати піцу за температури 200 градусів у духовці з режимом "Конвекція".

Із чого здебільшого готується піца

Існування різних рецептів підтверджує, що в приготуванні страви використовується багато інгредієнтів. Класичний італійський варіант включає три інгредієнти - тісто, сир і помідор. Орегано, базилік, розмарин, коріандр, чебрець та інші спеції вносять родзинку.

Звична для більшості піца складається з трьох частин - тіста, начинки і соусу, кожна з яких, своєю чергою, містить безліч продуктів. Основу становить корж із дріжджового тіста, який розкочують завтовшки 2 см до круглої форми. Його змащують томатним соусом, посипають тертим сиром різних сортів, до якого додають гриби, нарізані кільцями томати, цибулю, болгарський перець, тонко нарізані скибочки м'яса.

Із сирів обирають пармезан, дор-блю, чеддер або моцарелу. Серед м'ясних інгредієнтів - бекон, яловичина, індичка, курка, свинина. Піца, користь якої полягає у складі, може мати морепродукти: червону рибу (сьомгу, форель, лосось), водорості, краби. Є незвичайна начинка - наприклад, оливки, телячі мізки, джем.

Корисні властивості піци

Страва цінується в усьому світі, оскільки вона насичує енергією, додає сил, ефективно втамовує голод і дає організму необхідні поживні речовини - вітаміни, мікроелементи, білки, жири та вуглеводи. Вона готується з натуральних інгредієнтів, тобто овочів, сиру, зелені, м'яса, риби. Промислові майонез, кетчуп, ковбаса, сосиски, копченості завдадуть шкоди.

Цільнозернове борошно в складі коржа - основне джерело енергії, оскільки насичує складними вуглеводами, тим самим втамовуючи голод і приносячи відчуття ситості на тривалий час. М'ясо багате на вітаміни групи В, фосфор, залізо та білок: останній є будівельним матеріалом для кісток, м'язів і тканин організму. Корисна піца містить овочі, а отже - клітковину, необхідну для шлунково-кишкового тракту, серця та інших органів.

Не можна не звернути увагу на соуси. Класичний соус із натуральних томатів містить антиоксиданти, які сприяють правильній роботі серцево-судинної системи та нормальному метаболізму. Зелень насичує залізом і магнієм, ріпчаста цибуля є джерелом фосфору. Різні сорти сиру містять кальцій, цинк, фосфор.

Популярні піци

Суши Запорожье, Піца "Юпітер" 30 см

Куряча грудка маринована, Шинка, сир "Моцарелла", Ананас, Вершкова основа, соус "Спайсі", Манговий соус, часник. Бортики змащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Піца "Сонце" 30 см

Куряча грудка, Гриби, сир "Пармезан", сир "Моцарелла", Вершкова основа, часник. Бортики змащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Комбо піц № 2

Піца "Юпітер" 30 см 570 г (Куряча грудка маринована, Шинка, сир "Моцарелла", Ананас, Вершкова основа, соус "Спайсі", Манговий соус, часник), піца "Марс" 30 см 600 г (Куряча грудка маринована, Ковбаски мисливські, Копчена куряча грудка, Гриби, сир "Моцарелла", помідори, Соус "BBQ", Томатний піца-соус), піца "Уран" 30 см 435 г (Cир "Моцарелла", Помідори, Томатний піца-соус). Бортики смащуються часниковим маслом.

Суши Запорожье, Піца "Генезіс" 30 см

Маринована курка, сир "Моцарела", сир "Чеддер", Печериці, Зелена цибуля, "Теріяки" соус. Бортики змащуються часниковим маслом.

Як часто можна їсти піцу без шкоди здоров'ю

У цьому питанні неможливо дати універсальну пораду. Головне, щоб піца складалася з цільнозернового борошна, натурального м'яса, свіжих овочів, якісного сиру. Натуральний склад робить її менш калорійною, а тому - більш корисною. Зважаючи на це, домашня піца для багатьох у пріоритеті, особливо для дітей.

Страву, що повністю складається з промислових інгредієнтів, краще не вживати в їжу взагалі, особливо людям із хронічними захворюваннями. Перш ніж з'їсти шматок, варто прикинути, скільки калорій спожито за день. Якщо раціон складається з насиченої вуглеводами їжі, краще обмежено вживати страву.

Шкідливі властивості піци

Традиційна страва італійської кухні калорійна. Більшість калорій міститься в тісті, соусах і сирі, оскільки овочі та нежирні сорти м'яса на кшталт індички, курки, яловичини складаються з білків, а жири й вуглеводи присутні в них мінімальній кількості. Людям із порушеним метаболізмом, хворобами шлунка, печінки, серця варто віддавати перевагу стравам, де менше тіста і більше морепродуктів та овочів.

Тим, хто страждає на алергію, необхідно уважно вивчати склад. Наприклад, морепродукти можуть бути алергенами. Також з обережністю потрібно вживати страву людям з алергією на білок коров'ячого молока або лактозною непереносимістю, оскільки сир - обов'язковий інгредієнт піци. В іншому це корисна і ситна страва. Користь і шкода піци залежать від кількості порцій, головне - їсти в міру.

Інші записи