-
різноманітності смаків;
-
простоти приготування;
-
доступної вартості;
-
універсальності.
Нею можна перекусити в будь-якому місці без використання приладів, досить вимити руки. Варто купити піцу в Запоріжжі, щоб влаштувати посиденьки з друзями, пообідати з колегами під час перерви, влаштувати урочистість або провести вечірку.
Одним із секретів приготування є рецепт створення рум'яної скоринки. Щоб кожен шматочок хрумтів, слід натерти дрібно сир, додати яйце, змішати з приправами (підійдуть прованські або італійські трави) і збити блендером. Поверхню коржа поливають сумішшю і відправляють у духовку. За запевненнями гурманів, найкращий сир для піци - сулугуні, а з томатів варто обрати чері. У страву слід додавати приготоване заздалегідь м'ясо, оскільки сире довго готуватиметься і може зіпсувати смак. Рекомендують запікати піцу за температури 200 градусів у духовці з режимом "Конвекція".
Із чого здебільшого готується піца
Існування різних рецептів підтверджує, що в приготуванні страви використовується багато інгредієнтів. Класичний італійський варіант включає три інгредієнти - тісто, сир і помідор. Орегано, базилік, розмарин, коріандр, чебрець та інші спеції вносять родзинку.
Звична для більшості піца складається з трьох частин - тіста, начинки і соусу, кожна з яких, своєю чергою, містить безліч продуктів. Основу становить корж із дріжджового тіста, який розкочують завтовшки 2 см до круглої форми. Його змащують томатним соусом, посипають тертим сиром різних сортів, до якого додають гриби, нарізані кільцями томати, цибулю, болгарський перець, тонко нарізані скибочки м'яса.
Із сирів обирають пармезан, дор-блю, чеддер або моцарелу. Серед м'ясних інгредієнтів - бекон, яловичина, індичка, курка, свинина. Піца, користь якої полягає у складі, може мати морепродукти: червону рибу (сьомгу, форель, лосось), водорості, краби. Є незвичайна начинка - наприклад, оливки, телячі мізки, джем.
Корисні властивості піци
Страва цінується в усьому світі, оскільки вона насичує енергією, додає сил, ефективно втамовує голод і дає організму необхідні поживні речовини - вітаміни, мікроелементи, білки, жири та вуглеводи. Вона готується з натуральних інгредієнтів, тобто овочів, сиру, зелені, м'яса, риби. Промислові майонез, кетчуп, ковбаса, сосиски, копченості завдадуть шкоди.
Цільнозернове борошно в складі коржа - основне джерело енергії, оскільки насичує складними вуглеводами, тим самим втамовуючи голод і приносячи відчуття ситості на тривалий час. М'ясо багате на вітаміни групи В, фосфор, залізо та білок: останній є будівельним матеріалом для кісток, м'язів і тканин організму. Корисна піца містить овочі, а отже - клітковину, необхідну для шлунково-кишкового тракту, серця та інших органів.
Не можна не звернути увагу на соуси. Класичний соус із натуральних томатів містить антиоксиданти, які сприяють правильній роботі серцево-судинної системи та нормальному метаболізму. Зелень насичує залізом і магнієм, ріпчаста цибуля є джерелом фосфору. Різні сорти сиру містять кальцій, цинк, фосфор.
Популярні піци
Як часто можна їсти піцу без шкоди здоров'ю
У цьому питанні неможливо дати універсальну пораду. Головне, щоб піца складалася з цільнозернового борошна, натурального м'яса, свіжих овочів, якісного сиру. Натуральний склад робить її менш калорійною, а тому - більш корисною. Зважаючи на це, домашня піца для багатьох у пріоритеті, особливо для дітей.
Страву, що повністю складається з промислових інгредієнтів, краще не вживати в їжу взагалі, особливо людям із хронічними захворюваннями. Перш ніж з'їсти шматок, варто прикинути, скільки калорій спожито за день. Якщо раціон складається з насиченої вуглеводами їжі, краще обмежено вживати страву.
Шкідливі властивості піци
Традиційна страва італійської кухні калорійна. Більшість калорій міститься в тісті, соусах і сирі, оскільки овочі та нежирні сорти м'яса на кшталт індички, курки, яловичини складаються з білків, а жири й вуглеводи присутні в них мінімальній кількості. Людям із порушеним метаболізмом, хворобами шлунка, печінки, серця варто віддавати перевагу стравам, де менше тіста і більше морепродуктів та овочів.
Тим, хто страждає на алергію, необхідно уважно вивчати склад. Наприклад, морепродукти можуть бути алергенами. Також з обережністю потрібно вживати страву людям з алергією на білок коров'ячого молока або лактозною непереносимістю, оскільки сир - обов'язковий інгредієнт піци. В іншому це корисна і ситна страва. Користь і шкода піци залежать від кількості порцій, головне - їсти в міру.