Основні інгредієнти для приготування ролів

Страва японської кухні має насичений аромат, безліч смаків та апетитний зовнішній вигляд. Роли поживні завдяки складу. Інгредієнти для суші включають морепродукти, злакові, соуси. Страву легко готувати вдома: для цього не потрібні спеціальні інструменти, дорогі продукти і витрати часу.

Основні різновиди ролів

Залежно від складу розрізняють:

  1. Макі - традиційні роли з морепродуктами, загорнуті в листи норі. Вони прості у виконанні, головне - суворо дотримуватися пропорцій.

  2. Гункан-макі - має вигляд рису з рибною начинкою, по бортах якого викладені листи норі.

  3. Футомакі - роли з лососем, приготованим на грилі, вершковим сиром, рисом, норі, огірком, соусом унагі. Це найбільші за розміром роли. Їхню основу становить круглий клейкий рис.

  4. Урамакі - різновид із кунжутною або ікорною посипкою і зовнішнім шаром рису. Між начинкою і рисом кладуть лист норі.

  5. Суші темпура (гарячі роли) - вироби в клярі з різною начинкою. Для соусу використовується сир і японський майонез, яким покривають верх ролу. Перед подачею страву ненадовго відправляють у духовку. Її прийнято їсти гарячою.

Більшість гурманів вибирають не традиційні японські суші, а сети з оригінальною начинкою. До таких належать:

  • "Філадельфія", що поєднує однойменний сир, лосось і норі;

  • "Каліфорнія", де присутні краб, огірок, авокадо в обгортці з ікри;

  • "Дракон", у якому поєднується багато інгредієнтів із багатим смаком під соусом.

Перевага цих страв полягає в оригінальній подачі, насиченому смаку і приємному ароматі. Роли в Запоріжжі з доставкою замовляють на вечірки, свята, обіди.

Основні продукти для приготування ролів

Для суші використовуються обов'язкові та додаткові інгредієнти. До першого типу продуктів належить японський рис. Його відмінність від звичайного полягає в хорошій клейкості, завдяки чому готовий продукт зберігає форму. Зерна японського рису мають округлу форму і блискучу поверхню. Після приготування їх заправляють оцтом - акадзу, що надає страві легкого терпкого смаку і фруктового аромату. Крім червоного, використовується рисовий оцет для надання ролам пластичності.

Основу суші формують сорти риби, найпопулярніші серед яких - лосось, форель, сьомга, вугор. Страву заправляють соєвим соусом, шою або сею, тим самим вона стає поживнішою і кориснішою. Серед того, що потрібно для суші макі, обов'язковим інгредієнтом є норі: роли загортаються в листя цього виду водоростей. Страва набуває пікантного смаку, якщо вживати її з імбиром і васабі. Додатково готують роли із застосуванням рибної шкіри, рисового паперу, солодкого омлету.

Популярні роли

Суши Запорожье, Філадельфія з вугрем

Рис, норі, вугор, сир «Філадельфія», авокадо, огірок, манго, кунжут, соус «Унагі», 8 шт.

Суши Запорожье, Золотий дракон (Акція)

Рис, норі, лосось слабосолений, креветка, сир «Філадельфія», ікра летючої риби (колір може відрізнятися), огірок, 8 шт.

Суши Запорожье, Блюфін

Рис, норі, тунець, сир "Філадельфія", чорнила каракатиці, ікра летючої риби, соус "Кімчі", томаго, темпура, 8 шт.

Суши Запорожье, Нобу

Рис, норі, тигрова креветка, сир "Філадельфія", помідор, перець "Чилі", манговий соус, 8 шт.

Нобу
260 г

Як підготувати інгредієнти для ролів

Варто почати з рису, оскільки він використовується у всіх популярних сетах. Зерна 10 разів промивають проточною холодною водою, кладуть на сито і залишають 30 хвилин полежати. Перш ніж приступити до варіння, у воду додають лист норі - ця хитрість сприяє приємному аромату. Для 700 г рису достатньо 1 л води. Він вариться з накритою кришкою до википання води. Потім слід зменшити вогонь до невеликого і почекати 15 хвилин. Рис викладається на тканину, яка вбере зайву воду.

Рис просочується оцтовою заправкою. Для її приготування беруть рисовий і білий оцет в однаковій пропорції, змішують із 2 ч. л. солі та половиною 1 ч. л. цукру. Перемішування триває до повного розчинення останніх двох інгредієнтів.

Червону рибу для начинки промивають проточною водою, солять і ділять на невеликі шматочки. Лосось, форель або сьомгу запікають на грилі: це додасть кінцевій страві пікантності. Морську рибу можна використовувати в сирому вигляді, а річкову - тільки після витримки в маринаді. Норі, водорості, імбир відразу готові до вживання.

Як правильно їсти роли

Перед вживанням страви потрібно підготувати столові прибори. Суші прийнято їсти двома дерев'яними паличками круглої або квадратної форми. За допомогою приборів відбирають роли зі спільної тарілки так, щоб вони помістилися між паличками, і вмочують у соєвому соусі. Спершу важко поводитися з інструментом, але, продовжуючи практикуватися, можна призвичаїтися. Завдання полегшать спеціальні тримачі.

Щоб поводитися з паличками без допоміжних проблем, варто дотримуватися простих порад:

  • середина інструменту має розташовуватися на безіменному пальці, конкретно - на кінцевій фаланзі;

  • верхня частина палички розміщується між великим і вказівним пальцями;

  • нижня частина міцно затискається великим пальцем;

  • великий, середній і вказівний палець тримають другу паличку посередині.

Якщо сет викладений на окрему тарілку, а не в загальну тарілку, можна їсти руками. Піклуючись про гігієну, достатньо перед безпосереднім початком обіду протерти руки. Але цей метод годиться тільки для суші: сашимі так не їдять, як і гарячі роли, для яких потрібні палички.

Має значення не тільки те, з чого роблять суші, а й який правильний порядок вживання. Слід починати з делікатних видів, поступово переходячи до більш насичених смаків. Важливо вживати рол одразу цілком. У японському етикеті не допускається відкусити частину страви та повернути її назад на тарілку - це ознака безкультур'я.

Інші записи