Яку ікру використовують для ролів: різновиди і опис
Японські кулінари використовують різну ікру, оскільки кожна додає їжі свою унікальну і неповторну родзинку. Розберемося, як називається ікра для ролів:
- Тобіко. Добувається з летючої риби. За текстурою дрібна, хрустка. Щоб надати страві апетитного вигляду, часто забарвлюється різними кольорами і буває зеленою, червоною, жовтою.
- Масаго. Ікра масаго - це "яйця" мойви або риби-капелана. Якщо порівнювати з тобіко, то вона більш соковита. Працювати з нею треба уважно й акуратно, щоб не перетворити на кашку. За необхідності її теж можуть фарбувати.
- Лососева. Або "Ікура", як її називають на східний манер. Вона не потребує реклами. Солонуватий присмак і великі вологі зерна надають пікантної нотки страві.
- Чорна. Рідше зустрічається в рецептах через високу вартість. Але на столах високопоставлених гостей можна побачити і її. Дістають тільки з риб роду осетрових. Ніжна, м'яка, злегка солона - вона не залишить байдужим жодного гурмана.
Замовляючи суші в Запоріжжі, покупці мають змогу обрати начинку та насолодитися оригінальним смаком ролів, що задовольнять усі вподобання.
Червона ікра для ролів
"Ікура" - дуже популярна, а завдяки високому вмісту білка ще й надзвичайно корисна, тому часто використовується в східних рецептах. Вона незамінна як начинка, а також гарно виглядає червона ікра на ролах.
У ресторанному меню зустрічаються такі варіанти з ікрою:
- Дракон роли. Ікра надає святкового вигляду страві, тоді вона реально відповідає нетривіальній назві.
- Гункан-макі. Їх ще називають Ікура Гункан. Являють собою рис, загорнутий у норі, який обов'язково прикрашають паюсною, щоб підкреслити смак.
- Філадельфія. У начинку цього популярного ролу з водоростей зазвичай входить лосось і вершковий сир. Сет, присипаний ківіаром, виглядатиме ще більш апетитно.
- Каліфорнія. Часто цей делікатес можна побачити і на ролі "Каліфорнія".
За бажанням клієнта будь-яку страву декорують "рибним золотом". Адже, як відомо, "кашу маслом не зіпсуєш".
Що таке масаго в ролах, і для чого потрібна
Ікра мойви - чудовий естетичний елемент ролів. Крім прикраси на Філадельфії, Каліфорнії її можна використовувати в гункан-макі. Ця страва належить до суші. Основними інгредієнтами виступають тільки рис і норі, тому масаго відіграє роль головного акценту, що надає певної особливості їжі. Як начинку для макі її зазвичай змішують із крабами, огірками або сиром. Таким чином, страва стане ніжно-солонуватою.
Використовуючи ікру як топпінг, її зазвичай підфарбовують, створюючи більш ефектний вигляд. У процесі використовують тільки натуральні барвники, наприклад:
- васабі для зеленого кольору, адже він має не тільки приємний відтінок, а й пікантно-гоструватий смак;
- чорнило каракатиці для чорного кольору та легкого морського присмаку;
- кармін або екстракт буряка для червоного відтінку.
Натуральна ікра масаго, що належить маленькій непомітній рибці, має від природи світло-жовтий тон. Щоб домогтися помаранчевого відтінку, можна додати трохи паприки.
А в якій ікрі обвалюють роли? Масаго начебто для цього і створена, адже завдяки своєму мініатюрному розміру ікринки щільно тримаються і здається, що вони "обіймають" кожен рол.
Що краще - масаго чи тобіко?
Порівнюючи види "риб'ячих яєць", проведемо своєрідний баттл. Кожен із них трохи схожий між собою, але має також відмінності.
Чим відрізняється ікра масаго і тобіко? Різниця полягає, перш за все:
- у походженні - масаго з риби мойва, в той час, як тобіко - з летючої, дуже популярної в країнах Азії;
- смаку - перша солоніша, а "летюча" ніжніша;
- розмірі - масаго дрібна, близько 0,5 мм, а тобіко - удвічі більша;
- текстурі - структурно ікра мойви твердіша і нагадує пісок, інший вид - приємно тріскає на язиці, нагадуючи "ікуру";
- кольорі - тобіко природного яскраво-оранжевого кольору, масаго потребує підфарбовування.
Розібравшись у нюансах паюсної, розуміємо, що кожна з них може використовуватися для досягнення різних цілей у процесі приготування японських делікатесів. Масаго, маючи свої особливості, будучи дуже дрібною, відмінно тримає форму, тому в ній обвалюють роли. А завдяки кислотним відтінкам вона робить страву дивовижною.
Окрім естетичного вигляду, масаго - корисний і низькокалорійний продукт, який ідеально підходить тим, хто слідкує за здоров'ям.
Суші з тобіко чи тобіко для ролів - що обрати
Спершу пригадаємо, що ці дві страви - не аналогічні. Суші - вручну оформлені грудочки рису, декоровані зверху лососем, тунцем або іншими продуктами. А роли - рис, загорнутий у норі.
Перша страва має два компоненти, не "перевантажена" переплетенням багатьох продуктів, тому тобіко в суші - чудовий варіант. Іноді шеф-кухар може прикрашати страву невеликими кульками з "риб'ячих яєць", що додає морських ноток і злегка солонуватого присмаку.
Якщо вибір припав на роли, ікра тобіко підійде, як для начинки, так і для топпінгу.
Виявляється, яйця "летючої риби" можуть стати незвичним складником соусу. Подрібніть у ступці тобіко до консистенції, схожої на пасту, додайте майонез, соєвий соус, васабі і крапельку лимонного соку. У підсумку, вийде не тільки чудовий дресинг для суші, а й маринад для свіжої риби.
Яку японську їжу замовити
Коли клієнт уперше приходить знайомитися з японською кухнею, рекомендуємо почати з сету, в якому представлені найпопулярніші роли. Після дегустації легше буде визначитися зі своїми смаковими уподобаннями. А якщо ви вже гурман і знайомі з усіма видами страв азіатських країн, то саме для вас ми постійно вдосконалюємо наше меню, запроваджуючи ексклюзивні позиції, серед яких роли на грилі, суші-сендвічі, hot rolls, бандай, нантай, асама, яшимі.
В "Алло, Лосось" ви завжди маєте змогу скуштувати щось новеньке!