Що таке моті: японський рисовий десерт

Останніми роками в Україні набув популярності новий смачний десерт - моті. Проте досі не всі спробували ці японські ласощі. Вони мають незвичний яскравий смак, тож однозначно варто побалувати себе такою "смакотою".

Що таке моті?

Моті - це візитівка японської кухні нарівні з ролами та суші. А до того ж - ще й корисний продукт, який може стати альтернативою тортам і пирогам. Це низькокалорійний десерт із вегетаріанських продуктів.

Як і з чого роблять моті?

Технологія виготовлення десерту перевірена століттями. Класичні японські моті готують на основі тіста зі спеціального клейкого рису - мотігоме, який стає солодким під час обробки. Мотігоме дуже довго вимочують, варять на пару та подрібнюють у спеціальній ступі "юсу" до утворення однорідної тягучої маси. Це завжди було складним процесом, особливо до появи спеціальних механізмів, коли доводилося робити все вручну.

Сучасні моті зазвичай роблять простіше - з борошна з клейкого рису. Це набагато швидше, а на смак не впливає. У тісто додають соки ягід або фруктів і натуральний порошок як барвники.

Суши Запорожье, Моті "Ferrero Rocher"

Японський десерт з ніжним сиром, з нутелою, білим шоколадом та фундуком, 1 шт.

Суши Запорожье, Моті "М'ятний Апельсин з Карамеллю"

Японський десерт з ніжним сиром, яскравим апельсином, карамеллю та освіжаючою м'ятою, 1 шт.

Суши Запорожье, Моті "Динна Пана-Кота"

Японський десерт із ніжним сиром у поєднанні солодкого джему дині, вершків та білого шоколаду 1 шт.

Суши Запорожье, Моті "Смородина-Кокос"

Японський десерт із ніжним сиром у поєднанні солодкого джему смородини та кокосового джему, вершків та білого шоколаду 1 шт.

Різноманітність начинки для моті: класика і новинки

Моті - це загальна назва для кількох видів солодощів. Найпопулярніші різновиди десерту:

  • Дайфуку, або дайфукумоті, - традиційне частування, яке зазвичай мають на увазі, коли говорять про моті. Це десерт із начинкою.
  • Кусамоті - готують із додаванням японського полину.
  • Сакурамоті - тісто для моті забарвлюють у рожевий колір і обгортають у листя сакури.
  • Ічіго - варіант дайфуку з цілою полуницею і пастою анко.
  • Кірімоті - твердий прямокутний десерт, який смажать, запікають або навіть додають у супи.
  • Хірасакі - тонке плоске моті, що подають із соєвим соусом або солодкими приправами.
  • Кінакомоті - обсмажується і змочується соєвим соусом.

Сьогодні з моті роблять також печиво. Але найпопулярнішим варіантом страви все ж таки залишається класичний дайфуку.

Незалежно від виду, роблять таку начинку:

  • паста з ягід, фруктів, зеленого чаю, червоних або білих бобів, кокоса, кунжуту, арахісу тощо.;
  • пюре;
  • ягоди та фрукти - подрібнені або у вигляді джему;
  • морозиво;
  • крем.

Моті можуть бути як з ягідно-фруктовою начинкою, так і з пастою з бобів і навіть смажені. Досі один із найпопулярніших смаків у Японії - солодкі варені боби під назвою адзуко.

Десерт моті з морозивом має зберігатися в морозилці, інші ж види не потребують особливих умов доставки та зберігання.

Історія десерту моті

Вважається, що моті - тістечко, яке приносить удачу. Дайфукумоті буквально перекладається як "великий білий пиріг удачі", тож їсти їх - на щастя.

Попри це, сам історичний процес приготування страви доволі небезпечний, якщо не травматичний. Для нього потрібні дві людини: одна місить тісто для моті великою палицею, схожою на палицю, інша - перевертає продукт. Якщо напарники працюють неузгоджено, друга людина може травмуватися.

Імператорський десерт

Оскільки рису мотігоме вирощували дуже мало, моті довго були ласощами для аристократії - імператорів та їхніх наближених людей. Тістечка моті стали більш-менш доступними населенню тільки в 14 столітті, але навіть тоді залишалися десертом на свята, а не щодня.

З поширенням моті як доступного товару вони стали популярним подарунком, особливо на Новий рік, через свій символізм - подарувати моті вважається рівнозначним побажанням щастя й удачі.

Чому варто скуштувати десерт моті?

Моті мають неповторний смак завдяки технології свого приготування, мають ніжну, трохи клейку оболонку та соковиту начинку.

Як їсти моті?

Моті варто нагріти до кімнатної температури та смакувати разом із напоями на свій смак. Традиційно їх подають із зеленим чаєм матча, який своїм терпким смаком гармонійно контрастує із солодкістю десерту. Також чудово пасують чорний чай, гінкго або жасминовий. У сучасній Японії моті - незмінне доповнення до чайної церемонії.

Спробуйте і ви такі ласощі з "Алло, Лосось". У нашому меню є багато популярних видів десерту, але найчастіше клієнти обирають такі начинки для моті:

  • динна панна-котта;
  • манго;
  • смородина-лаванда;
  • рафаелло;
  • вишневий штрудель;
  • малина-м'ята.

Замовте свій улюблений смак просто зараз, і на вас чекає не лише незабутній смак, а й швидка доставка десертів у Запоріжжі.

Як моті доповнюють смакові відчуття від суші?

Моті варто їсти разом з іншою японською стравою - суші. Разом вони створюють класичний смаковий ансамбль. Можна смакувати їх кількома способами:

  • На контрасті смаків і текстур: суші часто мають солонуватий або пікантний смак і щільну структуру, моті ж - солодкі та клейкі. Разом вони збалансують трапезу.
  • Між видами суші - моті можна використовувати для очищення смакових рецепторів між різними стравами завдяки їхньому ніжному та освіжаючому смаку.

А ще моті - ідеальний фінал для істинно японської трапези, адже японці, як і ми, також часто завершують прийом їжі десертом.

Де скуштувати моті в Запоріжжі?

Доставкою десертів у Запоріжжі займається компанія "Алло, Лосось". Ми завжди пропонуємо клієнтам найсмачніші тістечка моті, бо обираємо лише свіжі та якісні продукти від перевірених постачальників.

Крім солодощів, в "Алло, Лосось" можна замовити суші в Запоріжжі. Знайомтеся з меню та обирайте улюблені роли для перекусу або сети для великої компанії. Якщо ви хочете замовити піцу в Запоріжжі, теж загляньте до нас. Італійська страва для справжніх гурманів є в нашому меню у великій різноманітності.

Замовити їжу сьогодні можна легко і швидко - на нашому сайті. Насолоджуйтесь незабутнім смаком моті та інших ласощів японської кухні від "Алло, Лосось"!

Інші записи